Jump to content

آشنایی با انواع بیماری های غدد


youka

Recommended Posts

غدد سیستم غدد درون ریز عبارت اند از :

غدد آدرنال : دو غده که در بالای کلیه ها قرار دارند که هورمون کورتیزول را آزاد می کنند.

هیپوتالاموس : بخشی پایین تر از مغز میانی که به غده هیپوفیز هنگام آزاد کردن هورمون ها دستور می دهد.

تخمدان ها : اندام های تولید مثل زنان که تخمک را آزاد می کنند و هورمون های جنسی تولید می کنند.

سلول های جزیره در پانکراس : سلول های پانکراس آزاد شدن هورمون های انسولین و گلوکاگون را کنترل می کنند.

پاراتیروئید : چهار غده کوچک در گردن که نقش مهمی در رشد استخوان دارند.

غده پینه آل : یک غده که در نزدیکی مرکز مغز یافت می شود و ممکن است با الگوهای خواب مرتبط باشد.

غده هیپوفیز : غده ای که در پل مغزی پشت سینوس یافت می شود. این غده معمولا " رئیس غده ها " خوانده می شود ، زیرا بر غده های دیگر ، به ویژه تیروئید تاثیر می گذارد. مشکلات غده هیپوفیز می تواند بر رشد استخوان ، چرخه های قاعدگی زن و خروج شیر مادر تاثیر بگذارد.

بیضه ها : غدد تناسلی مردان که اسپرم و هورمون های جنسی تولید می کنند.

تیروئید : غده ی پروانه ای در جلوی گردن که متابولیسم را کنترل می کند.

به گفته متخصص غدد دکتر احمدی حتی خفیف ترین کم کاری توسط یک یا چند عدد از این غدد می تواند تعادل حساس این هورمون ها را از کار بی اندازد و منجر به ایجاد اختلالات غدد درون ریز و یا بیماری های غدد درون ریز شود.

علل اختلالات غدد درون ریز :

اختلالات غدد درون ریز معمولا به دو دسته تقسیم می شوند :

1 _اختلال غدد درون ریزی که باعث تولید بیش از حد یا بسیار کم هورمون ها می شود که عدم تعادل هورمون ها نامیده می شود.

2 _بیماری غدد درون ریز ناشی از توسعه ضایعات ( مانند گره ها یا تومورها ) در سیستم غدد درون ریز که ممکن است بر میزان هورمون تاثیر بگذارد و یا نگذارد.

سیستم بازخورد غدد درون ریز به کنترل تعادل هورمون ها در جریان خون کمک می کند.

اگر بدن شما بیش از حد یا بسیار کمی از هورمون خاصی داشته باشد ، سیستم بازخورد اخطار مناسب به غده یا غدد را برای حل مشکل ارسال می کند. اگر این سیستم بازخوردی دچار مشکل در نگه داشتن هورمون ها در سطح مناسب شود عدم تعادل در هورمون ها ایجاد می شود ، یا اگر بدن شما آن هورمون ها را به درستی از جریان خون پاک نکند مشکل عدم تعادل به وجود می آید.

افزایش یا کاهش سطح هورمون های مترشحه از غدد درون ریز ممکن است ناشی از موارد زیر باشد :

-    مشکل در سیستم بازخورد غدد درون ریز

-    بیماری

-    عدم موفقیت یک غده درتحریک یک غده ی دیگر برای آزاد سازی هورمون ( مثلا یک مشکل در هیپوتالاموس می تواند تولید هورمون در غده هیپوفیز را دچار مشکل سازد )

-    یک اختلال ژنتیکی مانند نئوپلاسم اندوکرین چندگانه (MEN) یا کم کاری تیروئید مادرزادی

-    عفونت

-    آسیب به غدد درون ریز

-    تومور غدد درون ریز

بیشتر تومورها و تورم های غدد درون ریز ( توده ها ) غیر سرطانی هستند. آن ها معمولا به سایر قسمت های بدن گسترش نمی یابند. با این حال ، تومور یا توده در غدد ممکن است در تولید هورمون غده مشکل ایجاد کند.

انواع اختلال در غدد درون ریز :

انواع مختلفی از اختلالات غدد درون ریز وجود دارد. در این مورد شایع ترین اختلالی که در انگلستان تشخیص داده شده است دیابت است.

سایر اختلالات غدد درون ریز عبارتند از :

نارسایی غده ی فوق کلیه : در این نارسائی غده ی فوق کلیه ، هورمون کورتیزول و گاهی اوقات هورمون آلدوسترون را به مقدار بسیار کمی آزاد می کند. علائم این نارسائی عبارت اند از : خستگی ، نارحتی معده ، کم آبی و تغییرات پوستی . بیماری آدیسون نوعی نارسائی غده ی فوق کلیه است.

بیماری کوشینگ :تولید بیش از حد هورمون غده هیپوفیز منجر به فعال شدن بیش از حد غده ی فوق کلیه می شود. وضعیت مشابهی که سندرم کوشینگ نامیده می شود ممکن است در افراد ، به ویژه کودکان مبتلا به کورتیکو استروئید رخ دهد.

آکرومگالی و سایر مشکلات هورمون رشد  : اگر غده هیپوفیز باعث تولید بیش از حد هورمون رشد شود ، استخوان ها و قسمت های مختلف بدن کودک ممکن است به طور غیر طبیعی سریع رشد کنند. همچنین اگر سطح هورمون رشد بیش از حد کم باشد ، رشد قدی یک کودک می تواند متوقف شود.

هیپرتیروئیدیسم ( پر کاری تیروئید ) : در این اختلال غده تیروئید باعث تولید بیش از حد هورمون تیروئید می شود که منجر به کاهش وزن ، ضربان قلب بالا ، عرق و عصبانیت می شود.

هیپوتیروئیدیسم ( کم کاری تیروئید ) : در این اختلال غده تیروئید به اندازه کافی هورمون تیروئید تولید نمی کند. کم کاری تیروئید منجر به خستگی، یبوست ، خشکی پوست و افسردگی می شود. این غده ی کم کار می تواند باعث توقف رشد در کودکان شود. برخی از انواع کم کاری تیروئید یا هیپوتیروئیدیسم در هنگام تولد وجود دارد.

هیپوپیتویتاریسم : در این اختلال غده ی هیپوفیز مقدار بسیار کمی هورمون آزاد می کند و یا ممکن اصلا هورمونی آزاد نکند. این اختلال دلایل بسیار مختلفی می تواند داشته باشد. عادت ماهانه ی زنان در این شرایط ممکن است متوقف شود.

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) : این اختلال باعث تولید بیش از حد آندروژن ها می شود که در رشد و خارج شدن تخمک ها از تخمدان اختلال ایجاد می کنند ، PCOS عامل اصلی ناباروری است.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...